logo
KAUNIS JA LAADUKAS, ELINIKÄINEN VINYYLIULKOVERHOUS
 

 

roska päivässä

 

Vinyylitalo Oy:n tuotteet ovat tehty kestämään aikaa eivätkä ole kertakäyttökulttuuria. Siksi olemmekin ottaneet tavaksi tukea vuosittain yhdistystä tai liikettä joka edesauttaa puuhtaampaa luontoa ja elinympäristöä. Viime vuonna lahjoitimme 1920 euroa Itämerihaasteeseen ja tänä vuonna olemme lähteneet tukemaan Roska Päivässä Liikettä. He tekevät hyvää työtä ja edistävät puhtaampaa elinympäristöä meille kaikille. Kun hankit tänä vuonna meiltä aidan niin lahjoitamme jokaisesta metristä 5 centtiä ja ulkoverhous neliöstä 5 centtiä Roska Päivässä liikkeeseen.

Roska päivässä -liike on toimittaja, sosiaalipsykologi  Tuula-Maria Ahosen yhdessä tyttäriensä kanssa perustama sydämen ja omantunnon kansalaisliike, joka on levinnyt läpi Suomen. Suomen lisäksi liikkeen jäseniä on kaikilla mantereilla. Kotisivut löytyvät tällä hetkellä 23 kielellä.

Liike haastaa ihmisiä keräämään päivittäin ainakin yhden roskan sekä kutsumaan mukaan ainakin yhden uuden ihmisen. Päivittäisen roskan kerääminen on pieni työ yhdelle, mutta lopputulos on suuri, kun kerääjiä on paljon.

Päivittäisen roskien keräämisen lisäksi liike on kehittänyt roskaamista ennaltaehkäiseviä innovaatioita, kuten miniroskikset, Miniroskistyöpajat, Roskakävelyt ja roskapönttöjen kaunistamiset. Liike käyttää toiminnassaan kaikkein tehokkaimmaksi havaittua vaikuttamisen ja opettamisen keinoa, omalla esimerkillä vaikuttamista:”We walk our talk.”

Ilmatiiviistä kierrätyspurkista tehty miniroskis on tarkoitettu tupakoivan sekä purukumia pureskelevan ja karkkeja syövän henkilökohtaiseksi käyttöesineeksi. Sinne on helppo laittaa omat tumpit, purukumit ja karkkipaperit ja tyhjentää ne isompaan roskapönttöön purkin täyttyessä. Miniroskis mahtuu erittäin hyvin pieneenkin taskuun ja kestää käytössä vuosikausia. Roska päivässä -liike on ennen korona-aikaa järjestänyt Miniroskistyöpajoja, joissa miniroskiksista tuunataan kauniita henkilökohtaisia käyttöesineitä. Liikkeen jäsenet ovat myös lahjoittaneet miniroskiksia ihmisille ympäri Suomea.

Tupakantumppi on maailman yleisin roska joka levittää myrkkyjänsä vesistöihin ja maahan, ennen hajoamistaan haitalliseksi mikromuoviksi. Tupakoija voi ehkäistä yhdellä miniroskiksella vuosittain jopa tuhansia tupakantumppiroskia ympäristöstä, jos hän ryhtyy ottamaan aiemmin maahan heittämänsä tumpit talteen miniroskikseen ja sieltä isompaan roskapönttöön. Palosuojelurahasto myönsi Tuula-Maria Ahoselle Innovaatiopalkinto 2020 kunniamaininnan miniroskisten kehittämisestä. Miniroskikset ennaltaehkäisevät vuosittain tapahtuvia tulipaloja ja palokuolemia.

Roska päivässä -liikkeen Roskakävely on pienellä tai vähän isommalla joukolla tehty sosiaalinen kävelylenkki, jonka varrelta kerätään kävelyn ja seurustelun ohessa roskat pois. Siisti ympäristö ennaltaehkäisee roskaamista. Siisti ympäristö myös lisää ihmisten turvallisuudentunnetta. Roskainen ympäristä taas lisää turvattomuutta, välinpitämättömyyttä ja muita ongelmia.

Roska päivässä -liike on saanut roskaajia  kyseenalaistamaan ja muuttamaan tapojaan."Olen lopettanut roskaamiseni, ja olen ylpeä tästä", totesi kuvaavasti  Anna Tuula-Maria Ahosen kouluvierailun jälkeen. Roska päivässä -liike täyttää tänä keväänä 21 vuotta. Jäsenet kutsuvat mm. kaupunginjohtajiaan mukaan näyttämään esimerkkiä kaupunkilaisille.

 

 

 

 

Kysy ilmainen arvio

Kysy ilmainen arvio

älätäytä
älävaihda

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.
Voit myös jättää tällä lomakkeella
muun kysymyksen / palautteen.