Puuaita vs vinyyliaita

IMG 20220513 WA0061

Monesti nämä kaksi vaihtoehtoa ovat kilpakumppaneina kun mietitään omakotitaloihin tai taloyhtiöihin piha-aita vaihtoehtoja. Molemmilla vaihtoehdoilla on omat hyvät puolensa.

Vinyyliaita kestää huoltamatta jopa vuosikymmeniä ja puuaidassa taas malli ja värivaihtoehdot ovat jonkun verran laajempia, toki vinyyliaitojen malli ja värivalikoima kasvaa jatkuvasti niiden yleistyessä.

Tässä artikkelissa läpikäymme kattavasti puuaidan ja vinyyliaidan eroavaisuuksia mm:

 1. Hankintahinnan
 2. Asennuksen
 3. Huollon ja käyttökustannusten näkökulmasta
 4. Yhteenveto

1. Puuaidan ja vinyyliaidan hintavertailu

Lyhyesti: Elementtiasennuksissa vinyyliaita on usein samanhintainen ellei jopa merkittävästi edullisempi ratkaisu.

Tässä artikkelissa vertailemme valmiita aitaelementtejä, sillä vinyyliaidat hankitaan pääsääntöisesti aina valmiselementteinä.

Minkä verran puuaita maksaa?

Puuaitojen hintahaarukka on melko suuri riippuen ensinnäkin siitä tekeekö sen itse lautatavarasta vai hankkiiko valmiita elementtejä. Lisäksi aidan malli ja korkeus vaikuttavat hintaan suuresti. Tässä vertailussa valmiiden puuaitaelementtien hinta vaihtelee noin 83€ – 180€/m välillä.

Lisäksi vaikuttava tekijä on myös, että tilaako aidan kyllästettynä, puuvalmiina, pohjamaalattuna vai valmiiksi maalattuna. Elementtien valmistajia on useampia ja olemme valinneet tähän vertailuun niistä yhden tunnetuimmista.

Minkä verran maksaa vinyyliaita?

Vinyyliaitojen hintahaarukka on myös melko suuri mutta ei yhtä suuri kuin puuaitojen, koska vinyyliaidat ovat aina valmiita elementtejä eikä niitä yleensä rakenneta ns. pitkästä tavarasta. Tässä vertailussa valittujen vinyyliaitojen hinta vaihtelee noin 87€ – 98€/m välillä. Täältä löydät kaikki valikoimamme vinyyliaidat hintoineen.

Samalla tavalla aidan malli ja korkeus vaikuttavat hintaan melko paljon kuten puuaidassakin. Vinyyliaitaa ei tarvitse maalata joten siten hintaesimerkeissä on vain yksi vaihtoehto.

Vertaillaan kahta Suomessa hyvin yleistä aitamallia

 • Matala noin 1m korkea pystymallinen aita
 • Vaakamallinen noin 1,6m korkea aita jossa laudat ovat limittäin tuoden hyvää näkösuojaa.
Valmiusaste (vinyyliaita ei tarvitse maalausta)Pystymallinen matala puuaitaPystymallinen matala vinyyliaita (Picket tiheä)Vaakamallinen korkea puuaitaVaakamallinen korkea vinyyliaita (Limilauta vaaka)
40m pohjamaalattu puuaita3300€ eli 83€/m3500€ eli n. 87€/m5600€ eli 140€/m3900€ eli 98€/m
40m valmiiksi maalattu puuaita4200€ eli 105€/m3500€ eli n. 87€/m7200€ eli 180€/m3900€ eli 98€/m
Hinnat eivät sisällä rahtia tai asennusta

Aitojen asennuskustannuksia tullaan käsittelemään artikkelin asennusvertailu osiossa.

Hintavertailun yhteenveto

Hintavertailusta voidaan päätellä, että korkeammassa vaakamallin aidassa vinyyliaita on huomattavasti edullisempi kuin puuaita ja matalassa pystymallin aidassa vinyyliaita sekä puuaita ovat hinnan osalta lähempänä toisiaan.

Jos verrataan valmiiksi maalatun matalan puuaidan hintaa vastaavaan vinyyliaitaan on hintaero noin 18 euroa/metri, eli 720 euroa vinyyliaidan hyväksi. Puolestaan korkeammassa aidassa hintaero on suurimmillaan peräti 82€/metri eli jopa 3300€ vinyyliaidan hyväksi.

Yleinen käsitys markkinoilla on, että puuaita olisi paljon edullisempi kuin vinyyliaita mutta sen myytin saa nyt ainakin kumota näiden faktojen perusteella.

Huonokuntoinen ruskea puuaita ennen vinyyliaitaremonttia Kaunis valkoinen vinyyliaita rivitalon takapihalla

2. Puuaidan ja vinyyliaidan asennusvertailu

Lyhyesti: Pääsääntöisesti vinyyliaita on kevyempi ja näin myös helpompi sekä edullisempi asentaa kuin puuaita.

Olipa kyseessä vinyyliaita tai puuaita niin aitoja asennettaessa tulee aina muistaa, että vallitseva maasto määrittelee suuresti sopivaa asennustapaa. Multa, hiekka, sora, kallio, metsä ovat kaikki erilaisia ja kaikki kohteet ovat yksilöllisiä, ammattilainen tietää aina parhaiten mikä juuri sinun maastoosi olisi se paras vaihtoehto.

Puuaidan asennus

Puuaita on rakenteeltaan melko raskas ja siksi vaatii perustuksilta syvyyttä ja vankkuutta.

Puuaidan asennusvaihtoehdot

 • Maahan lyötävät teräspiikit – nopein ja halvin vaihtoehto, mutta myös huterin.
 • Ruuvipaalut – pysyvämpi asennus kuin teräspiikillä mutta huomattavasti kalliimpi asennustapa kuin teräspiikki.
 • Valaminen – Kallein ja kestävin asennustapa. Suositellaan käytettäväksi erityisesti korkeissa aidoissa.

Teräspiikit ovat se nopein ja helpoin vaihtoehto, mutta kokemuksiemme mukaan raskas puuaita lähtee melko helposti vääntyilemään maaston antaessa periksi vuosien varrella. Vääntyminen tapahtuu eritoten uusilla vielä tiivistymättömillä mailla. Asennuskustannus itsetehtynä piikeillä noin 5 euroa/ elementti.

Maapiikki piilo ja nakyva malli
Esimerkki maapiikistä

Ruuvipaalu on parempi vaihtoehto kuin maapiikki, koska se ei roudi eikä vääntyile maassa kuten maapiikki. Ruuvipaalu on kuitenkin huomattavasti kalliimpi ja työläämpi asentaa kuin maapiikki. Asennuskustannus ruuvipaaluilla on noin 30 euroa/ elementti ( riippuen ruuvipaalun pituudesta ja kiinnikkeestä).

Moni puuaitojen toimittaja suosittelee valuperustusta erityisesti korkeammille peittäville aidoille. Valuasennuksessa maahan tehdään noin 40x80cm kokoinen reikä joka täytetään betonilla. Betonia kuluu noin 70-100kg/elementti eli 21-30 euroa/elementti. Lisäksi puutolppaa ei voida valaa suoraan betoniin, sillä aikaa myöden puuutolppa mädäntyy maan sisään. Tämän takia valaessa puutolpat vaativat vielä terästartunnan betoniin. Terästartuntojen hinnat vaihtelevat 15 – 50 euron välillä/kpl.

Avaimet käteen puuaidan asennus

Asennuskustannukset avaimet käteen asennettuna puuaidoissa vaihtelevat paljon eri toimittajien, asennustapojen ja maaston haasteellisuuden välillä joten tästä ei ole ns. yleistä hintatasoa saatavilla kovinkaan helposti.

Vinyyliaidan asennus

Vinyyliaita on melko kevyt, joten se vaatii perustuksilta luonnollisesti vähemmän vankkuutta kuin puuaita. Elementtien paino ilman tolppia on noin 15-20kg riippuen mallista.

Vinyyliaidan asennusvaihtoehdot

 • Maahan lyötävät teräspiikit
 • Valaminen

Vinyyliaidassa on vaihtoehtoina, kuten puuaidassakin, tehdä asennus joko maapiikillä tai valamalla. Ruuvipaalua emme pidä hyvänä vaihtoehtona vinyyliaidan asennukseen, koska tolppaprofiilin kiinnitys ruuvipaaluun sekä ruuvipaalun saaminen täysin suoraan maahan on koettu melko haastavaksi.

Maapiikki vinyyliaidassa on sopiva vaihtoehto matalille noin metrin aidoille, mutta sitä korkeammat aidat suositellaan asentamaan valamalla.

Valaessa vinyyliaidan montun ei tarvitse olla niin suuri kuin puuaidalla. Pienempi 30x50cm kuoppa on riittävä eikä betonia näin kulu niin paljoa kuin puuaidan asennuksessa. 37,5 – 50kg betonia on riittävä per tolppa, jos maasto on normaali. Mikäli maasto on erittäin routiva ja haastava, niin asennuskaistaleen kaivaminen aidan kohdalle ja massan vaihto on myös toisinaan käytetty vaihtoehtona. Lue tästä vinyyliaitojen tolppien tarkemmat perustusohjeet.

Avaimet käteen vinyyliaidan asennus

Asennuskustannukset vinyyliaidalle avaimet käteen asennettuna vaihtelevat samalla tavalla kuin puuaidoissakin mallin, asennustavan, eri toimittajien ja maaston haasteellisuuden välillä. Karkeasti arvioituna teräspiikki asennukset lähtevät noin 35-40 eurosta/ metri ja valamalla noin 60-70 eurosta/metri. Mutta malli ja kohde vaikuttavat lopulliseen hintaan melko paljon.

Samalla tavalla kuin puuaidoissakin, niin maasto vaikuttaa merkittävästi perustustavan valintaan ja ammattilainen tietää aina parhaiten mikä on jokaiseen maastotyyppiin paras vaihtoehto.

Asennusvertailun yhteenveto

Yhteenvetona asennuskustannuksista puuaidan ja vinyyliaidan välillä voimme päätellä, että vinyyliaidan asennus on jonkun verran edullisempaa kuin puuaidan. Tämä johtuu siitä, että vinyyliaita ei tarvitse yhtä vankkoja perustuksia kuin puuaita eikä vinyyliaita tarvitse esimerkiksi valuperustuksessa erillistä valukenkää/terästartuntaa vaan tolpan voi valaa suoraan betoniin, koska se on lahoamatonta pvc:tä.

puuaita vs vinyyliaita

3. Puuaidan ja vinyyliaidan huolto- ja käyttökustannukset vertailussa

Lyhyesti: Vinyyliaita vaatii vähemmän huoltoa ja ylläpitoa kuin puuaita ja on näin käyttökustannuksiltaan edullisempi vaihtoehto.

Puuaidan huolto ja ylläpito

Puuaidan huolto tapahtuu usein pesemällä tarvittaessa ja maalaamalla noin 5-8 vuoden välein, puuaidan maalaus teetettynä maksaa noin 20-40 euroa/metri esitöineen riippuen aidan mallista ja korkeudesta.

Puuaidan käyttöikä vaihtelee paljon sen mukaan millaisella paikalla aita on, miten sitä on huollettu ja maalattu sekä millaiset pohjatyöt on tehty ennen maalausta. Aidan mallilla on huomattu olevan myös vaikutusta kestävyyteen, sillä osassa puuaitamalleja kosteus jää makaamaan rakenteisiin lahottaen aitaa nopeammin kuin niissä aitamalleissa joissa kosteus pääsee valumaan pois rakenteista.

Kokemuksiemme perusteella puuaidat vaihdetaan uusiin jopa alle kymmenen vuoden ikäisenä, mutta saattavat kestää jopa kaksikymmentäkin vuotta, kyllästetyt aidat säilyvät pidempään lahoamatta mutta niitä ei saa yleensä helposti maalattua.

IMG 20210828 WA0029

Vinyyliaidan huolto ja ylläpito

Vinyyliaidan huoltotoimenpiteenä on yleensä pelkkä pesu noin 3-7 vuoden välein riippuen siitä millaisella paikalla aita on, onko ympärillä paljon puustoa tms. mikä likaa aitaa, vilkas tie, nokea yms. Lisätietoja

Pesuaineena vinyyliaidassa voi käyttää mm. Biocompin puhdas julkisivu pesuainetta, jonka hinta on noin 40 euroa/ 5 litran kanisteri. Menekkinä arvioimme, että laimennettuna tuolla määrällä pystyy pesemään noin 20-40 metriä aitaa riippuen miten likainen ja korkea aita on. Sivuiltamme löydät myös videon sekä ohjeet vinyyliaidan pesuun.

Vinyyli on läpivärjättyä ja UV suojattua PVC profiilia mistä johtuu se, että pintaa ei tarvitse maalata. Kokemuksiemme mukaan vanhimmat vinyyliaidat ovat jo Suomessakin yli 20 vuotta vanhoja ja jos ne on vain pesty riittävän usein, asennettu riittävän tukevasti ja valmistettu laadukkaasta materiaalista ovat ne lähes kuin viime kesänä laitettuja.

Takuu vinyyliaidoille on yleisesti 20-30 vuotta, joka kertoo myös siitä, että valmistaja luottaa tuotteeseensa. Vinyyliaidan keskimääräistä käyttöikää on vaikea arvioida, mutta kyllä se hyvin asennettuna ja riittävän usein pestynä on useita vuosikymmeniä.

Huollon ja käyttökustannusten yhteenveto

Isoin ero puuaidan ja vinyyliaidan välillä tuleekin juuri niiden käyttökustannuksissa ja huoltoon käytetyssä ajassa vuosien varrella, sillä siinä vinyyliaita on ehdoton voittaja.

Kosteat säät lisääntyvät jatkuvasti erityisesti eteläisemmässä Suomessa, mikä asettaa puuaidan vinyyliaitaan verraten melko hankalaan tilanteeseen myöhempiä käyttökokemuksia ja kustannuksia ajatellen.

IMG 20210922 WA0051

4. Yhteenveto puuaita vs vinyyliaita

Mietittäessä näitä kahta vaihtoehtoa, niin puuaidan eduksi voidaan laskea se, että sen saa useammalla eri mallilla ja värillä kuin vinyyliaidan.

Vinyyliaidan eduiksi puolestaan voidaan laskea sen pitkäikäisyys, alhaiset asennus- ja käyttökustannukset, vähäinen huollon tarve ja lopulta jopa hinta.

Hinta edellä mentäessä on aina mahdollista säästää kuluissa ja rakentaa puuaita ns pitkästä lautatavarasta, toki tällöin työtunteja saattaa kulua melkoisesti valmiselementtiin verrattuna. Valmiselementteinä, verrokkiaitojen mukaan, vinyyliaita on edullisempi kuin puuaita. 

Mikäli puolestaan arvostaa erittäin vähäistä huollontarvetta, eikä halua uusia aitaa 10-20 vuoden välein, on vinyyliaita ehdoton valinta.
Vinyyliaidan käyttökustannukset ja huoltoedut ovat puuaitaan verrattuna sen verran selvät että ei ole ihme, että yhä useampi on päätynyt valitsemaan vinyyliaidan.

Vinyylitalo on vinyyliaitojen asiantuntija palveluksessasi

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi artikkelista, haluat lisätietoja tai tahdot hankkia vinyyliaidan?

Löydät sivuiltamme paljon tietoa vinyyliaitoihin liittyen, katso esimerkiksi asiakkaidemme kokemuksia tai ota yhteyttä.

Asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan!