Vinyyliverhous
ja paloturvallisuus

Olemme koonneet tälle sivulle tietopaketin vinyyliverhouksen paloturvallisuudesta.

Kuinka turvallinen vinyyliverhous on?

Vinyyliverhouksen virallinen CE merkinnän paloluokka on E. Alta löytyy VTT:n tekemä palotesti, video siitä kuinka vinyyliverhous käyttäytyy palaessa kuitusementtiin ja puuverhoukseen nähden sekä VSI:n (Vinyl Siding Institution) juttu jossa käydään läpi pari myyttiä vinyyliverhouksesta.

Vinyyliverhoushan on usein paljon paloturvallisempi kuin Suomessa useimmiten käytetty puuverhous ja siitä on myös käytännön kokemuksia täällä Suomessa. Vinyyliverhous syttyy nopeammin liekitettäessä mutta sammuu nopeasti liekin sammuessa ja vaatii siis palaaksen ulkoisen liekin lähteen joten palo ei leviä vinyylissä itsessään. Suosittelemme kysymään aina paikalliselta lupaviranomaiselta ajankohtaiset säännökset ja hakemaan lupa ulkoverhousremontille.

Myytti: Vinyylipäällyste palaa helposti 

Totuus: Vinyylipäällyste on vaikeampaa sytyttää ja helpompaa sammuttaa.

Kun muut materiaalit altistetaan tarpeeksi korkealle lämpötilalle, ne syttyvät.  Toisin kuin kaikki orgaaniset materiaalit (tarkoittaa mitä tahansa hiiltä sisältävää), vinyylipäällyste syttyy vaikeammin. Vinyylipäällyste on puolestaan tehty pääasiassa polyvinyylikloridista, tunnetummin PVC:stä, mikä on luonnostaan tulenkestävää klooriperustansa ansiosta. Tämä tarkoittaa, että PVC ei syty edes toisesta liekistä, ennen kuin se on saavuttanut 387 asteen lämpötilan, ja se ei syty itsestään ennen 454 asteen lämpötilaa. Nämä syttymislämpötilat ovat huomattavasti korkeampia kuin yleisten puutavaroiden syttymislämpötilat, jotka syttyvät palamaan 260 asteen lämpötilassa ja syttyvät itsestään 410 asteen lämpötilassa. 

Lisäksi, tulokset ASTM E162 testistä osoittavat, että PVC:llä on yksi matalimmista tulenleveämisluokituksista verrattuna muihin testattuihin materiaaleihin, ja että se tavallisesti ei edesauta tulen leviämistä. Lopuksi, ASTM D2868 testi näyttää, että taipumattoman PVC:n korkea happea rajoittava indeksi tarkoittaa, että se tarvitsee yleensä suuria määriä happea palaakseen ja säilyttääkseen tulen. Taipumaton PVC (vinyylipäällyste) ei säilytä palamisreaktiota itsenäisesti, jos ilmassa on normaali happitasapaino (n. 21 prosenttia), mikä tarkoittaa, että se sammuu suhteellisen helposti. 

Itse asiassa, kaiken tyyppiset päällysteet ovat harvinaisia asuinpalojen aiheuttajia. Valtakunnallisen palosuojeluyhdistyksen (National Fire Protection Association) mukaan pelkästään 4 prosenttia asuinpaloista alkaa rakenteiden ulkopuolelta, mutta eivät välttämättä johdu ulkopäällysteistä. Vähemmän kuin 2 prosenttia talopaloista johtuvat ulkoseinän pinnasta ja vähemmän kuin 3 prosenttia kaikista paloista ylettyy palolähteen rakenteen ulkopuolelle. Yleisimmät alueet, jotka aiheuttavat paloja, ovat keittiö, makuuhuone ja olohuone. Ja useimmat palot (69 prosenttia), eivät koskaan etene palonsyttymishuoneesta. 

Myytti: Vinyylipäällyste ei sisälly rakennussäännöksiin 

Totuus: Vinyylipäällysteestä säädellään rakennusturvallisuuden vuoksi 

Vuoden 2015 kansainvälinen rakennuskoodi sallii vinyylipäällysteet osana preskriptiivistä kokoonpanoa, koska vinyylipäällysteet eivät edesauta tulipaloja. Kansainvälisen koodivaltuuston (International Code Council) rakennuskoodit vaativat vinyylipäällysteiden, polypropyleenipäällysteiden sekä eristettyjen vinyylipäällysteiden olevan sertifioituja ja leimattuja hyväksytyn laadunvalvontatoimiston toimesta todistaakseen vastaavuutensa ASTM standardeihin. Valtiolliset, osavaltiolliset ja paikalliset rakennuskoodikokonaisuuet läpi Yhdysvaltojen ovat omaksuneet ICC mallikoodit. 

Tulta vastustavan ominaisuutensa ansiosta vinyylipäällyste on hyväksytty laajasti allekirjoittaneiden laboratorioiden toimesta. Se on yksi harvoista materiaaleista, mikä täyttää Valtakunnallisen paloturvallisuustoimiston (National Fire Protection Agency) vaatimukset sähkön ja tiedon eristyksestä. Myös Suomessa ja Euroopassa vinyyli on jo saanut hyvän jalansijan ja useat maat Euroopassa ja kaupungit Suomessa hyväksyvät vinyylin nykyään ulkoverhous päällysteenä. Itse asiassa, PVC saavutti ensin suosionsa tulenkestävänä materiaalina eristäen asuinalueiden johdotusta. Miljoonat kodit ympäri maan ovat käyttäneet turvallista, vinyylipäällystettyä johdotusta vuosien ajan. 

Samalla, kun nämä myytit ympäröivät vinyylipäällysteitä, todistusaineisto viittaa siihen, että se on turvallinen päällystysaine. Se on luonnostaan tulta vastustavaa uniikin kemiallisen koostumuksensa ansiosta, harvoin vaikuttava tekijä kotipaloihin. 

Lataa tästä VTT:n testidokumentit

VTT paloturvallisuustestidokumentti suomennettuna

VTT paloturvallisuustestidokumentti, luokitus suomennettuna

VTT paloturvallisuustestidokumentti

VTT paloturvallisuustestidokumentti, luokitus

Katso tästä video

Inhouse WEB23 valkoinen play nappula

Usein Kysytyt Kysymykset