Vinyyliverhous, Vinyyliaidat
ja ekologisuus

Olemme kooneet tälle sivulle meille kaikille tärkeää asiaa: Ympäristöystävällisyyteen liittyviä tekijöitä.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress
nakosuoja aidat
piha aidat
terassi ja parvekekaiteet
taloyhtioaidat
taloyhtioiden julksivut
vinyyliverhoukset

Vinyyliaita, vinyyliverhous ja ympäristö

Vinyyliaita ja vinyyliverhous ovat erittäin suosittuja ja haluttuja rakennusmateriaaleja nykyään. Se on sekä esteettisesti viehättävä että kestävä, mikä on jokaisen kodin- tai kiinteistönomistajan unelma. Se on myös vahvistettu lisäaineilla, jotka tekevät siitä riittävän vahvan kestämään auringon uv säteet ja ankarat sääolosuhteet, joten siksi monet ihmiset valitsevat sen.

Se on valmistettu PVC:stä eli muovista, mutta kiinteästä muovityypistä. Jos olet äskettäin asentanut vinyyliaidan tai vinyyliverhouksen, sinulla voi olla jäämiä. Tai jos olet vaihtanut rikki menneen osan, saatat haluta hävittää vanhan.

Tämän blogiviestin tarkoituksena on vastata vinyylituotteiden ympäristö kysymyksiin sekä kysymyksiin vinyylituotteiden kierrätyksestä ja vaihtoehtoisista menetelmistä niiden hävittämiseksi. Nämä menetelmät ovat tietysti ympäristöystävällisiä, sillä perimmäisenä tavoitteenamme on suojella ympäristöämme.

Voitko kierrättää vinyyliaidat ja vinyyliverhouspaneelit?

Suomessa PVC pakkausten kierrättäminen on onnistunut kesästä 2022 lähtien mutta muita kuin pakkauksia ei saa muovinkierrätykseen laittaa. Ongelma on se että PVC hankaloittaa muiden muovien kierrätystä koska siinä on klooria, pienet määrät pvc:tä voi laittaa sekajätteeseen. Suomessa isommat pvc määrät voi viedä jäteasemalle ja polttokelpoisen jätteen sisältämä energia hyödynnetään sähkönä ja lämpönä. Jätteenpoltto vähentää jätteen aiheuttamia ympäristöhaittoja. Suomessa on myös laitoksia joissa onnistuu pvc jätteen kierrättäminen uusiokäyttöön mutta tämä palvelu ei kuluttajille ole vielä saatavilla. Euroopassa on jo satoja laitoksia jotka pvc:tä pystyvät kierrätämään uusiokäyttöön ja Suomessakin tämä on tulevaisuudessa varmasti mahdollista kun muovien kierrättäminen yleistyy kokoajan. Tehtailla jotka valmistavat vinyylituotteet niin mahdollinen ylijäämä raaka-aine tottakai kierrätetään uudelleen valmistusprosessiin.

Myös muita järkeviä tapoja uusiokäytölle löytyy. Koska vinyylituotteet ovat pitkäikäisiä niin asiakkaamme ovat vaihtaneet mm. aidan paikkaa pihalla tai asentaneet aidan uudelleen esimerkiksi vapaa-ajan asuntoon jos käyttötarve tai pihasuunnitelma muuttuu ja aitaa ei enää tarvitse. Vinyyliverhouspaneelit voi myös irrottaa rakennuksesta koska ne ovat ruuvilla kiinni ja asentaa uudelleen tarpeiden muuttuessa. Olemme myös huomanneet että jopa 10 vuoden ikäisiä vinyyliaitoja on myyty netissä, sekin on mahdollista koska aita on pesun jälkeen oikeastaan kuin uusi vaikka se olisi 10 vuotta vanha, toki täytyy muistaa että 25 vuoden takuu ei jälleenmyynnissä ole enää voimassa.

Onko vinyylituotteet haitallisia ympäristölle?

Kun lähdetään siitä että ympäristölle haitallinen materiaali kuluttaa uusiutuvia ja uusiutumattomia luonnonvaroja, vaatii valmistusprosessissaan paljon käsittelyä, kemikaaleja ja niin edelleen. Saatat miettiä onko vinyyliaita tai vinyyliverhous pahaksi ympäristölle.

Vinyylituotteet on valmistettu polyvinyylikloridista, muovityypistä, joka on tarpeeksi hyvä kestämään ankaria sääolosuhteita. Se vaatii vähän tai ei ollenkaan huoltoa, koska se kestää vuosikymmeniä. Sillä on varmasti pidempi käyttöikä kuin muilla materiaaleilla, kuten puulla.

Lisäksi vinyylituotteita ei tarvitse koskaan maalata. Sitä ei todellakaan tarvitse öljytä, koska se on valmistettu muovista eikä se ruostu. Se ei vaadi kemikaaleja huoltoon kuten mm puiset aidat ja ulkoverhoukset.

Mikä muu tekee siitä ympäristöystävällisen. No, ensinnäkin et tarvitse kemikaaleja sen ylläpitämiseen. Kemikaalit ovat haitallisia sinulle ja ympäristölle. Mitä vähemmän kemikaaleja käytämme, sitä turvallisempi ympäristömme on. Riittävä ja tasainen vedenpaine riittää pesemään liat pois ja pinttyneempi lika lähtee irti ympäristöystävällisillä pesuaineilla. Myöskään maaleja et tarvitse koska vinyyliaitaa tai vinyyliverhousta ei tarvitse maalata.

Toinen syy vinyylituotteiden ympäristöystävällisyyteen on sen pitkä käyttöikä.  Ne kestää vuosikymmeniä ja säästää näin myös lompakkoasi ympäristön lisäksi.
Vinyylituotteiden valmistuksessa ei ole myöskään käytetty mitään myrkyllisiä kemikaaleja tai lisäaineita joita voisi imeytyä ympäristöön.

Pvc on yleisin rakennusmuovi, siitä tehdään muitakin kovaa kulutusta ja rasitusta kestäviä tuotteita kuten viemäriputket, lattiamateriaalit ja sähköjohdukset myös sen ansiosta että PVC ei ole myöskään herkästi palava tai syttyvä materiaali.

Vinyyliverhouksen ekologisuus

Lataa tästä pdf-muodossa oleva laaja vinyyliverhouksen tietopaketti: